• harmonie-header

Kleuradvies kleding

Velen hebben een intuïtief gevoel voor de juiste kleur. Vaak hangt de kleurkeuze af van de stemming van het moment.

Maar….we kennen allemaal het gevoel voor een volle kledingkast te staan en te denken “ik heb niets om aan te trekken”. Dat heeft te maken met het feit dat onze kleur voor dat moment niet aanwezig is. Om deze dilemma's te voorkomen en voortaan beter en voordeliger je garderobe in te richten, kan een kleurenanalyse helpen.

Het dragen van de juiste kleuren kan veel betekenen voor je uitstraling. Als je de juiste kleuren draagt zal je er levendiger, egaler, jeugdiger en stijlvoller uitzien. Men zal eerder zeggen : ‘Wat zie er goed uit’ i.p.v. : ‘Wat heb je een leuke trui aan’. Het totaalbeeld klopt.

ColorMode werkt op basis van harmonie, d.w.z. dat de kleding c.q. kleur in harmonie moet zijn met je gezicht, je ogen en je haren.

De kleuranalyse van ColorMode gaat verder dan het 4-6-10 seizoenensysteem, ze kent 78 karakteristieken waardoor je een beter beeld krijgt van je eigen kleurharmonie.

Met behulp van de analyse is het mogelijk een objectieve indicatie te geven van je eigen en volstrekt unieke kleurharmonie.

Je eigen kleurenpalet bevindt zich op een plek tussen de volgende waarden:

HELDER­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ ­­____________________GEDEMPT

KOEL_______________WARM

LICHT___________DIEP

Voordelen:

 • Meer zelfvertrouwen:

iemand die zich thuisvoelt in het juiste kleurenpalet zal met meer zekerheid durven kiezen voor kleur. Het gevoel van eigenwaarde wordt daarmee verhoogd en dat heeft positieve gevolgen voor iemands persoonlijkheid en uitstraling

 • Tijd- en geldbesparing:

het kopen en kiezen van kleding gaat gemakkelijker en verkeerde keuzes worden voorkomen

 • Meer combinatie mogelijkheden:

een garderobe opbouwen met een eigen kleurenpalet geeft oneindig veel meer keuzemogelijkheden

De kleuranalyse volgens het systeem ColorMode resulteert in een COM-Card

De ColorMode "matchingcards" werken als "blendingtools" (=zich vermengen) waarmee exact de juiste kleurindicatie - kleursfeer - wordt weergegeven. Het is een betrouwbaar hulpmiddel om op een eenvoudige manier vast te stellen of jouw kleurharmonie past bij de kleuren van een kledingstuk en haarkleur.

In één oogopslag kan nu zichtbaar gemaakt worden of de kleur past bij jouw persoonlijke kleurharmonie.

Er zijn 78 verschillende COM-Cards ontworpen op basis van de kleurkenmerken:

Zuiverheid – Ondertoon – Kleurhoogte.

Elke COM-Card geeft een advies over kleding, accessoires en sieraden voor elke persoonlijke kleurrichting.

De betekenis van kleur in kleding

Kleur is een taal en sleutel tot onze persoonlijkheid. Het kleurenpalet waarmee we geboren zijn, zegt iets over onze persoonlijkheid en over onze sterke en zwakke punten. We voelen ons het gelukkigst in kleuren die bij onze aura passen en dikwijls dragen wij daarom kleuren die met onze eigen vibraties overeenstemmen.

Om optimaal te kunnen functioneren hebben wij ook kleuren nodig die we niet mooi vinden. Dit omdat de energie van alle kleuren nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Het is daarbij niet nodig dit altijd door middel van kleding te doen. Er zijn bijv. maar weinig mensen die graag oranje dragen, maar we hebben allemaal oranje nodig om ons immuunsysteem te stimuleren en om plezier in ons leven te ervaren. Het kiezen van voedsel (vruchten) met een oranje kleur is dan een goede manier om deze kleurenenergie op te nemen. Maar je kunt natuurlijk ook een hemd in deze kleur dragen.

De kleren die je draagt, kunnen zelfs slecht voor je gezondheid of voor je gemoedstoestand zijn. Bedenk dat kleding als een kleurenfilter het licht filtert, dat op de huid valt. Dit gefilterde licht doordringt vervolgens het weefsel en de cellen. Verschillend gekleurd licht heeft invloed op levend weefsel en daardoor ook op onze hormoonhuishouding, spijsvertering en geest.

Wij kiezen niet altijd de kleuren die goed voor ons zijn. Dat komt omdat wij onbewust ook aangetrokken worden door kleuren die:

 • associaties oproepen met onze jeugd of een ander persoon
 • symbolisch of traditioneel zijn
 • door de mode op zo’n moment worden voorgeschreven

Veel mensen zijn van mening dat zij bepaalde kleuren niet kunnen dragen. Dit is onjuist, op wit en zwart na (dit zijn geen officiële kleuren) kan iedereen alle kleuren dragen, er zijn immers ontzettend veel verschillende tinten rood, groen, blauw enz. Het gaat niet om de exacte kleur, het gaat om het bewust worden dat een kleur in het leven is geïntegreerd. De tint van de kleur is erg belangrijk; een zacht rood ervaren we anders dan een fel rood.

De algemene betekenis van kleur in kleding

Hoe krachtiger en helderder de kleuren zijn die je draagt, des te meer aandacht zul je krijgen. Je maakt iets duidelijk. Wanneer je lichte, zachte pasteltinten draagt, maakt je dit toegankelijker en zul je als vriendelijk, als een goed luisteraar overkomen. Maar deze kleuren zijn te zwak, wanneer je mensen nodig hebt, die naar jou luisteren.

Het dragen van kleding in een bepaalde kleur zegt iets over gevoel voor eigenwaarde.

Zwart: Zwart is een krachtige kleur. In zwart komt je chique en artistiek over (vooral zwart met wit combinaties) maar je kunt er ook afstandelijk en somber in lijken. Zwart is een kleur die vele kanten heeft en valt of staat met hoe het gecombineerd wordt.

 • Wanneer je gewoonlijk zwart draagt, zegt dat van je, dat je niet wilt dat anderen je goed kennen, want zwart schept afstand. Iets van je echte wezen zal altijd verborgen blijven. Zwart wordt dikwijls met macht geassocieerd, omdat zwart krachtig is en autoriteit uitstraalt. Het vertelt de wereld dat je je ideeën allang gevormd hebt en dat discussie niet mogelijk is. Daarom is zwart geen goede kleur om te dragen wanneer je moet onderhandelen of debatteren. Veel zwart dragen is vaak een indicatie voor een gebrek aan zelfvertrouwen en voor een gevoel dat de wereld niet eerlijk tegenover je is.

Wit: geeft iemand de tijd en ruimte om dingen te overdenken maar niet om tot actie over te gaan. Wanneer je een beslissing moet nemen of tot actie over moet gaan zal wit je niet tot steun zijn. Gebruik wat lichte pasteltinten in je kleding, omdat die op een rustige wijze je gevoel van eigenwaarde op een hoger niveau brengen.

 • Het dragen van wit betekent perfectionisme en de wens om zichzelf te reinigen of van onvolkomenheden te bevrijden. Er is een fundamentele onbewuste reden uit het verleden waardoor iemand constant wit om zich heen wenst.

Grijs: is een kleur die vaak voor uniformen wordt gekozen. Dat komt doordat grijs weinig ruimte voor individualiteit laat. Grijs is de kleur van passiviteit en acceptatie en zet iemand vast in de routine van de alledag. Grijs hoort bij discipline en zelfvertrouwen. De kleur wordt vaak gekozen door mensen die voor zichzelf werken, door eenlingen. Teveel grijs maakt je een kritische destructieve verschijning.

Bruin: bruin is de kleur van moeder aarde. Het is de kleur die de mens met de voeten op de aarde houdt. Het geeft iemand een basis en voedt materialisme en seksuele bevrediging. Teveel bruin kan denkpatronen inperken, waardoor iemand in zijn routines verstrikt raakt. Gebruik lichtgroen en geel.

Affirmaties bij het dragen van kleuren:

 • Rood: ik ben vol zelfvertrouwen en blij dat ik leef. Ik voel me aantrekkelijk en zit vol energie.
 • Roze: Ik ben vol liefde en genegenheid. Ik wil liefde geven en krijgen. (teveel roze toont een mens die zich emotioneel aan het verdedigen is. Draag dieproze en perzik om zowel onzelfzuchtige liefde voor anderen als liefde voor jezelf te stimuleren)
 • Oranje: Ik zit vol levenslust en ben erg creatief. Ik ben gelukkig en tevreden met mijn seksualiteit.
 • Perzik : Ik ben creatief en zoek ruimte voor mijn artistieke expressie.
 • Geel: Ik ben levendig en interessant. Ik heb goede ideeën en kan goed communiceren
 • Groen : Ik ben tevreden over mijzelf en anderen. Ik trek rijkdom en overvloed aan.
 • Turkoois : Ik ben rustig en kalm en ik kan vertellen, wat ik nodig heb. Ik heb veel nieuwe ideeën.
 • Blauw : Ik voel me ontspannen en ik ben tevreden met mezelf en met mijn omgeving. Ik ben loyaal, betrouwbaar en ik luister naar mijn intuïtie.
 • Paars: Ik ben creatief en heb een gevoelige geest. Ik heb hoge idealen en doe graag iets voor een ander.
 • Lila: Ik heb hoge idealen, toewijding en loyaliteit. Ik zoek spirituele verheffing en zuivering.